Как един банкер стана програмист: Интервю с Красин Крумов

krasiИскаме да ви запознаем с Красин, който успешно се реализира в новата си професия като програмист. Попитахме го за събитията и решенията, които е взел, за да развие кариерата си в желаната посока.

Какво работиш в момента?

Работя като софтуерен разработчик. Тъй като сме малка фирма, нямам тясна специализация и се занимавам с разнообразни проекти. От януари 2015 започнах да програмирам за Android. През тези 15 месеца съм работил по 5-6 приложения и виждам бъдеще в екосистемата на Android. Правил съм и уебсайтове, използвайки Javascript, заедно с разнообразни допълнителни библиотеки, като например AngularJS. Също се докоснах за много кратко и до php.

Кои от тези технологии са ти най-интересни?

Все още нямам технология-фаворит, но най-интересни са ми тези, които са достатъчно зрели, за да не създават главоболия. Това означава да са добре документирани и да са широко използвани в практиката. По този начин един млад разработчик да може лесно да се ориентира в тях и да постигне желания резултат. Не е задължително технологията да бъде лесна, а по-скоро да можеш да имплементираш някое готово решение.

Какво си учил за да станеш програмист?

Завършил съм математическа гимназия с профил “Математика”. Компютрите винаги са ми били интересни, като при повечето деца, от гледна точка на видеоигри и забавления. Беше ми интересно, обаче, и защо нещо на екрана се случва по начина, по който се случва, защо трябва се инсталира дадена игра и така нататък. Аз бях човекът, който инсталира програмите и игрите на приятели и познати, аз оправях проблемите с компютрите вкъщи, но се страхувах от програмирането, може би защото изглеждаше прекалено сложно и така и не се наканих да тръгна по този път. През 2004 – 2005 г. програмирането е било много различно от това, което е днес. Схващането тогава беше, че за да станеш програмист трябва да си отличник по информатика и изцяло да се посветиш на програмирането.

Това означава ли, че в момента самото програмиране е станало по-лесно и по-малко изискващо от програмиста?

Не мога да го твърдя от първо лице, тъй като не съм програмирал преди 10 години, но от разговорите с опитни програмисти и от кода, който срещам, разбирам, че в момента е много по-лесно да се програмира. Едно от улесненията е, че не е нужно да откриваш топлата вода. Също така, днес компютрите имат бързи процесори и много памет и програмистите имат много повече свобода в писането на програмите, защото ефективността в повечето случаи вече не е проблем.

Какво се случи след като завърши гимназията?

След гимназията, може би поради това, че родителите ми са икономисти, реших и аз да стана икономист. Учих “Икономика на интелектуалната собственост“ в УНСС. Влязох в тази специалност случайно, не знаех какво искам да правя с живота си, нямах насока и нямах мотивацията да се боря за нещо друго, така че започнах да уча това. Специалността ми се оказа доста интересна и сега виждам, че донякъде е приложима в новата ми професия. След това завърших магистратура “Финанси”, защото финансите са достатъчно обща специалност, за да мога да потърся реализация на много места в икономическата сфера. И понеже не исках да ставам счетоводител, започнах стажантската прогама на една банка. Така станах банкер.

Колко дълго работи като банкер?

Около 2 години, без да броим стажантската програма. Работата беше интересна, но от един момент нататък става рутина и от теб не се изисква да разсъждаваш толкова много, поне на моята позиция. Видях горе-долу какво представлява един кариерен път в банката и реших, че не е нещото за мен.

Какво направи, когато осъзна, че не се виждаш като банкер и искаш да се занимаваш с програмиране?

Избрах софтуерна академия, която чрез сайта си ме убеди, че мога да се справя с обучението и да стана програмист. След това говорих със семейството си и получих тяхната подкрепа. Видях, че се справям с обучението и реших да напусна работа, за да се отдам на ученето. Сред завършилите обучението и успешно реализирали се програмисти имаше и хора на над 40 години, които днес се радват на една нова кариера пред себе си.

Какво стана след като завърши обучението си?

Започнах да пускам CV-та. Истината е, че който не е намерил работа, просто не е търсил. Отидох на може би 5 интервюта. На две-три места не ме наеха, защото търсеха хора с повече опит и така започнах работа при моя работодател, който търсеше хора без опит.

След колко време започна да работиш по реални проекти?

Почти веднага. Даваха ми задачи и ако имах неясноти можех да търся помощ от колегите. Работата на програмиста е доста по-творческа от това, което съм правил като банкер.

Това може би ти носи по-голямо удовлетворение, но как ти се отрази финансово тази промяна?

Още като ме наеха, заплатата ми беше по-висока от тази на банков служител с двугодишен стаж. Държа да отбележа и че в конкретната банка заплатата ми беше с 30-40 % по–висока от заплатите за същата позиция в другите банки! Откакто работя като програмист заплатата ми е увеличавана два пъти и в момента получавам с около 80% повече от това, което получавах в банката. Смятам, обаче, че това е нормално. Дори и в новините, когато се коментира средната заплата често се споменават две величини – средна заплата за страната и средна заплата за ИТ сектора. Това беше и една от причините да бъда силно мотивиран да започна нова кариерата.

Труден ли беше процесът на преквалификация?

Всички, младши програмисти започват със силен дефицит от знания и ги натрупват в процеса на работа. Това не е тайна за хората от индустрията и повечето компании подхождат с разбиране.

Какво те мотивира най-много в работата ти?

Мотивира ме това, че възприемам моята работа като занаят – работя върху реални продукти, които имат стойност за хората и уменията, които развивам винаги ще имат място на пазара на труда. Също така IT секторът изпитва глад за кадри и занапред това няма да се промени. Това ми дава възможност да се развивам в насока, която аз избера, без да съм притиснат от условията на пазара.

Къде се виждаш в следващите години като технологии, с които работиш?

Мисля, че в следващите няколко години web-технологиите ще се развият – приемат се нови стандарти, като например web-компонентите, които драстично ще улеснят начина на създаване на web-страници. Андроид също ми е интересен, според мен неизбежно ще въведат свой език за разработка. Също така бих искал да напредна с алгоритмите и структурите от данни, защото за разлика от някои колеги не съм ги учил в университета.

Вероятно има много хора, които са в житейска ситуация, подобна на твоята, докато си работил в банка. Какво би ги посъветвал, ако решат да се насочат към IT-сектора?

Да не се страхуват да проучат възможностите, това е първата стъпка. Ако намерят мотивация просто да отворят сайта на някоя софтуерна академия и прочетат за какво става дума, те ще са изминали половината път, защото означава, че вярват, че могат да го направят!

И ти можеш да започнеш нова кариера като Красин!

Ако нямаш опит в програмирането, виж нашия курс по Софтуерно тестване

Ако имаш някакъв опит с Java, виж нашия курс Java за начинаещи